Forum rekacipta, inovasi, eksperimentasi dan hasilan DIY komuniti akar umbi di Malaysia.
 
HomeLaman UtamaSearchRegisterLog in
Share | 
 

 Alat@Cara Menjimatkan Elektrik(Cadangan)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Green



Posts: 7
Points: 11
Reputation: 0
Join date: 25/03/2011

PostSubject: Alat@Cara Menjimatkan Elektrik(Cadangan)   Fri Mar 25, 2011 4:24 am

Salam,

Sya ada cadangan(blum cuba) alat untuk menjimatkan elektrik

Secara umum alat penjimat elektrik dipasaran menggunakan capasitor
Disebabkan ia menggunakan capasitor berpusat(dalam satu bekas), maka ia perlu mengira nilai beban elektrik yg digunakan untuk disesuaikan dengan nilai capasitor.

contohnya:

untuk bil elektrik $rm 20-40 = alat penjimat model A
untuk bil elektrik $rm 40-70 = alat penjimat model B
untuk bil elektrik $rm 70-130 = alat penjimat model C
untuk bil elektrik $rm 130-200 = alat penjimat model D

* bagi aku perbezaan diantara model A, B, C dan D untul bil elektrik berbeza adalah pada nilai CAPASITOR(uf) je,(kalau salah harap perbetulkan)


keburukanya
- Kos untuk membeli alat penjimat elektrik tinggi (sebab dalam tu hanya ada capasitor dan sedikit pendawaian(aku blum tengok lagi), tak berbaloi hehehe)
- ialah apabila kurang penggunaan elektrik, contohnya siang hari, dan tidak banyak alat elektrik digunakan) maka ia perlu di OFF kan kerana ia akan bertukar menjadi beban(alat elektik) yang menggunakan tenaga elektrik ( nilai capasitor melebihi nilai elektrik yg digunakan dalam pendawaian)

Jadi (Dok pusing2, dok pikir2), aku dapatkan capasitor untuk lampu pendaflor( jenis 2 mentol (40watt X 2))
( kerana fungsi capasitor tu untuk menjimatkan elektrik(menstabilkan arus dan sifat lampu pendaflor sama seperti motor(menggunakan gelung coil))

nilai capasitor lampu pendaflor tu 8uF +-10%(250V 50/60Hz)
( jadi pihak kilang menetapkan 8uF +-10%(250V 50/60Hz) untuk 80 watt (40watt X 2))

Secara LOGIK, Jadi cadangkan aku @ sape2 yang nak mencuba ujikaji
(kat sapa2 yang pandai elektrik@elektronik bleh bagi cadangan@teguran kat aku kalu aku silap Very Happy )

pihak kilang menetapkan 8uF +-10%(250V 50/60Hz) untuk 80 watt (40watt X 2)
maka setiap alat elektrik(beban elektrik) kita pasangkan capasitor tambahan mengikut nilai Kuasa(watt) alat tersebut

contoh ( cadangan saje, untuk kepastian kalau bleh tanya pakar elektrik)

kipas 100 watt = 1 capasitor
tv 200 watt = 2 capasitor
air con 500 watt = 5 capasitor
peti sejuk 1000 watt= 10 capasitor

( kalau ada sape2 tahu cara nak kira nilai capasitor(uf) bersesuaian dengan beban/alat elektrik, harap sudi kongsikan)

* periuk nasi dan cerek elektrik aku tak pasti kerana ia tidak menngunakan gelung coil, secara LOGIK, bleh je hehehe



Kelebihan

-Jimat dan Flexsible (mengikut kemampuan kita dan nilai capasitor mengikut watt(dalam litar pendawaian))
- Tiada capasitor@alat yang perlu ditanggalkan kerana apabila kita mematikan salah satu alat elektrik secara automatik capasitor pada alat tu akan terputus dari litar pendawaian elektrik*(maka tidak berlaku nilai kapasitor berlebihan dalam litar pendawaian (macam alat penjimat elektrik capasitor berpusat))

(*cadangan: kalau tidak mahu memasang capasitor pada alat elektrik, bleh juga dipasang pada soket plug tetapi kena lakukan sedikit ubahsuai iaitu sambungan capasitor mestilah disambung selepas suis(iaitu capasitor hanya akan bersambung selepas suis dihidupkan(ON))

(untuk melihat contoh Capasitor lampu - http://www.mudah.my/Kapasitor+Untuk+Lampu+Jimat+Elektrik-8209466.htm )


Kepada sapa2 yang nak cuba ujikaji@padai elektrik atau ada cadangan dan teguran, harap dapat berkongsi disini untuk Manafaat bersama

Sekian Salam.

*PERHATIAN, CARA@CADANGAN DIATAS BLUM DIUJI LAGI! BUAT MASA INI, IA MASIH DALAM PERIMGKAT CADANGAN!
(Jangan buat pandai2 mcam aku, kot terbakar rumah plak, ko kna tanggung sendiri, aku x bertanggungjawab. hehehe)

(*ps, kepada sape2 yang pernah beli alat penjimat elektrik(terutama @jurujual alat penjimat elektrik.) kalau sudi@bleh@berani buka alat tu dan kongsikan kat sini jenis dan nilai capasitor yang digunakan dalam alat tu untuk buat rujukan: sekadar cadangan je hehehe Very Happy )


(ps:pada @Chein, Green - pembuat antena UHF Very Happy )

Back to top Go down
View user profile
Chein



Posts: 20
Points: 34
Reputation: 0
Join date: 05/12/2010

PostSubject: Re: Alat@Cara Menjimatkan Elektrik(Cadangan)   Fri Apr 08, 2011 12:05 am

Green wrote:
Salam,


Jadi (Dok pusing2, dok pikir2), aku dapatkan capasitor untuk lampu pendaflor( jenis 2 mentol (40watt X 2))
( kerana fungsi capasitor tu untuk menjimatkan elektrik(menstabilkan arus dan sifat lampu pendaflor sama seperti motor(menggunakan gelung coil))

nilai capasitor lampu pendaflor tu 8uF +-10%(250V 50/60Hz)
( jadi pihak kilang menetapkan 8uF +-10%(250V 50/60Hz) untuk 80 watt (40watt X 2))

Secara LOGIK, Jadi cadangkan aku @ sape2 yang nak mencuba ujikaji
(kat sapa2 yang pandai elektrik@elektronik bleh bagi cadangan@teguran kat aku kalu aku silap Very Happy )


Kepada sapa2 yang nak cuba ujikaji@padai elektrik atau ada cadangan dan teguran, harap dapat berkongsi disini untuk Manafaat bersama



Idea menarik! Aku sendiri belum pernah kopek bukak tengok dalam kapasitor penjimat elektrik tu Smile

Pendapat aku cerek elektrik dan periuk nasi sangat sesuai guna idea kapasitor tu, atau apa saja alat elektrik yang guna heating element, seperti seterika, toaster dsb.

Alat-alat tu terus guna arus AC tanpa diubah kepada DC. Tapi kalau untuk TV aku pun tak berapa pasti, nanti la kalau ade TV lama nak buang aku cuba Smile Alat mcm TV ada guna transformer (step down, flyback), mungkin akan kacau sebab bentuk arus (gelombang sinusoidal) yang masuk ke primary coil transformer akan berubah fasa dan bentuk kalau letak kapasitor.

Aku sendiri tak berapa pasti, tapi ni alasan baik untuk buat eksperimen Smile

Back to top Go down
View user profile
Green



Posts: 7
Points: 11
Reputation: 0
Join date: 25/03/2011

PostSubject: Re: Alat@Cara Menjimatkan Elektrik(Cadangan)   Sun Apr 10, 2011 5:39 pm

Chein wrote:



Idea menarik! Aku sendiri belum pernah kopek bukak tengok dalam kapasitor penjimat elektrik tu Smile

Pendapat aku cerek elektrik dan periuk nasi sangat sesuai guna idea kapasitor tu, atau apa saja alat elektrik yang guna heating element, seperti seterika, toaster dsb.

Alat-alat tu terus guna arus AC tanpa diubah kepada DC. Tapi kalau untuk TV aku pun tak berapa pasti, nanti la kalau ade TV lama nak buang aku cuba Smile Alat mcm TV ada guna transformer (step down, flyback), mungkin akan kacau sebab bentuk arus (gelombang sinusoidal) yang masuk ke primary coil transformer akan berubah fasa dan bentuk kalau letak kapasitor.

Aku sendiri tak berapa pasti, tapi ni alasan baik untuk buat eksperimen Smile


buat eksperimen tu, jangan x buat plak hehehe.Very Happy

aku sependapat mengenai cerek elektrik dan periuk nasi sangat sesuai guna idea kapasitor tu.

untuk alat yg ada guna transformer tu, aku sedang cari maklumat, kesan penggunaan Capasitor pada transformer,(kesan capasitor pada gelombang AC)

Sebab pada aku, pada balast lampu (sejenis transformer, cuma ada coil primer je, tiada coil secunder),nilai Voltan Output lebih tinggi daripada input, cuma arus(A) rendah.

Input = 220Vac
Output = 220Vac + dengan voltan terjana daripada proses rembatan elektromagnet yang berlaku dalam balast akibat dari menerima arus AC
ps: Ouput mempunyai arus rendah kerana menggunakan dawai coil yang halus dan ia juga bertindak sebagai perintang)

Jadi disini aku nak pastikan adakah capasitor tu mengganggu proses transformer untuk menukar nilai voltan(step down)(aku rasa tidak, merujuk kepada alat penjimat elektrik(capasitor berpusat)
ataupun menstabilkan gelombang AC daripada gangguan gelombang(getaran gelombang yang tidak diperlukan)

Kalau ada ape2 perkembangan, saya post kat sini, salam Smile
Back to top Go down
View user profile
meni



Posts: 7
Points: 7
Reputation: 0
Join date: 29/04/2011

PostSubject: Re: Alat@Cara Menjimatkan Elektrik(Cadangan)   Sat May 07, 2011 8:36 pm

Green wrote:
Chein wrote:



Idea menarik! Aku sendiri belum pernah kopek bukak tengok dalam kapasitor penjimat elektrik tu Smile

Pendapat aku cerek elektrik dan periuk nasi sangat sesuai guna idea kapasitor tu, atau apa saja alat elektrik yang guna heating element, seperti seterika, toaster dsb.

Alat-alat tu terus guna arus AC tanpa diubah kepada DC. Tapi kalau untuk TV aku pun tak berapa pasti, nanti la kalau ade TV lama nak buang aku cuba Smile Alat mcm TV ada guna transformer (step down, flyback), mungkin akan kacau sebab bentuk arus (gelombang sinusoidal) yang masuk ke primary coil transformer akan berubah fasa dan bentuk kalau letak kapasitor.

Aku sendiri tak berapa pasti, tapi ni alasan baik untuk buat eksperimen Smile


buat eksperimen tu, jangan x buat plak hehehe.Very Happy

aku sependapat mengenai cerek elektrik dan periuk nasi sangat sesuai guna idea kapasitor tu.

untuk alat yg ada guna transformer tu, aku sedang cari maklumat, kesan penggunaan Capasitor pada transformer,(kesan capasitor pada gelombang AC)

Sebab pada aku, pada balast lampu (sejenis transformer, cuma ada coil primer je, tiada coil secunder),nilai Voltan Output lebih tinggi daripada input, cuma arus(A) rendah.

Input = 220Vac
Output = 220Vac + dengan voltan terjana daripada proses rembatan elektromagnet yang berlaku dalam balast akibat dari menerima arus AC
ps: Ouput mempunyai arus rendah kerana menggunakan dawai coil yang halus dan ia juga bertindak sebagai perintang)

Jadi disini aku nak pastikan adakah capasitor tu mengganggu proses transformer untuk menukar nilai voltan(step down)(aku rasa tidak, merujuk kepada alat penjimat elektrik(capasitor berpusat)
ataupun menstabilkan gelombang AC daripada gangguan gelombang(getaran gelombang yang tidak diperlukan)

Kalau ada ape2 perkembangan, saya post kat sini, salam Smile

mcm mane perkembangan saudara?
Back to top Go down
View user profile
tarmidi



Posts: 3
Points: 5
Reputation: 0
Join date: 19/10/2012

PostSubject: Re: Alat@Cara Menjimatkan Elektrik(Cadangan)   Fri Oct 19, 2012 12:04 pm

petua untuk jimatkan elektrik ini berguna...tp saya tidak pikit begitu...saya berfikir ke arah untuk green house..hehe macam solar +bateri+ inverter..huhu dh buat mmg jadi..cuma aritu salah buat dengan produk murah..perintang terbakar..dalam percubaan..dh pernah buat untuk janakan power untuk laptop..mmg jd..klau power lebih besar,.. komponen elektroknik mesti yg besar2 n tahan panas..
Back to top Go down
View user profile
 

Alat@Cara Menjimatkan Elektrik(Cadangan)

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

 Similar topics

-
» Teknik Dan Gambar Cara Urut Zakar Menggunakan Minyak Lintah

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Rekacipta.net :: Projek dan Rekaan :: Idea-