Forum rekacipta, inovasi, eksperimentasi dan hasilan DIY komuniti akar umbi di Malaysia.
 
HomeLaman UtamaSearchRegisterLog in
Share | 
 

 Contoh Antenna DIY Untuk Penerimaan Siaran Televisyen UHF

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Green



Posts: 7
Points: 11
Reputation: 0
Join date: 25/03/2011

PostSubject: Contoh Antenna DIY Untuk Penerimaan Siaran Televisyen UHF   Sat Mar 26, 2011 5:18 pm

Salam

Terlebih dahulu saya nak ucap terima kasih kat @Chein kerana buat post bab antena tu,

Saya dah buat antena menggunakan contoh kat Blog rekacipta.net( http://www.rekacipta.net/2011/02/rekacipta-antenna-diy-untuk-penerimaan.html )
saya membuat antena jenis antena kembar ( http://digitalhome.ca/ota/superantenna/design.htm )

Hasilnya, saya amat berpuas hati kerana semua siaran memang jelas dan tiada gangguan.(dah tiada bintik2 macam pasir tu)

Kepada siapa2 yang berminat untuk membuat antena ni bleh merujuk kat blog @ untuk yang jenis kembar bleh tengok bentuk antena saya, kalau berkenan la.













Untuk sudut entena tu saya tak pasti, untuk kawasan saya, saya test, 80 dajah yg paling baik, munkin kawasan lain berbeza,
( antena saya buat tu bleh laras sudut antena, saya set 80, pasang terus OK tampa perlu laras sudut antena)


Cadangan saya, (untuk memudahkan seting sudut dan tidak perlu buat pelaras sudut)

1 - Siapkan badan antena terlebih dahulu(termasuk tempat pasang kaki) dan sambung wayar (sehingga berfungsi) tampa memasang kaki dan membuat
pelarasan sudut.
2 - Tentukan arah kedudukan/Lokasi Stesen Pemancar dari rumah kita( Senarai Lokasi Stesen Pemancar ada kat blog & guna Google maps)
3 - sabungkan wayar antena kat TV, on TV, cari arah kedudukan pemancar dan sudut terbaik sehingga kesemua saluran tv dalam keadaan paling
jelas(walaupun masih kabur). ketika ini mungkin ada gambar di saluran tertentu kabur & berpasir kerana antena berada dalam rumah, cari sudut dan
arah yang terbaik untuk kesemua saluran, ( sandarkan antena pada kerusi@ dll) tetapkan arah dan ukur sudut antena.
4 - apabila mengetahui sudut, pasang kaki antena dan terus tetapkan sudut kekal. dan pasang antena kat luar rumah, dan pusing arah kearah pemancar
5 - Mintak2 jadi la ye


Sekian








Last edited by Green on Sun Apr 10, 2011 5:33 pm; edited 3 times in total
Back to top Go down
View user profile
azmi2u



Posts: 1
Points: 1
Reputation: 0
Join date: 07/04/2011
Age: 33
Location: Bandar Tun Razak

PostSubject: Re: Contoh Antenna DIY Untuk Penerimaan Siaran Televisyen UHF   Thu Apr 07, 2011 8:53 pm

as salam
saya berminat dengan rekaan saudara, tetapi bolehkah saudara memberi senarai barang yang perlu dibeli untuk menjadi seperti rekaan saudara tersebut.
Back to top Go down
View user profile http://www.mp3-irama-terkini.blogspot.com
Chein



Posts: 20
Points: 34
Reputation: 0
Join date: 05/12/2010

PostSubject: Re: Contoh Antenna DIY Untuk Penerimaan Siaran Televisyen UHF   Fri Apr 08, 2011 12:28 am

Green wrote:
Salam

Terlebih dahulu saya nak ucap terima kasih kat @Chein kerana buat post bab antena tu,

Saya dah buat antena menggunakan contoh kat Blog rekacipta.net( http://www.rekacipta.net/2011/02/rekacipta-antenna-diy-untuk-penerimaan.html )
saya membuat antena jenis antena kembar ( http://digitalhome.ca/ota/superantenna/design.htm )

Hasilnya, saya amat berpuas hati kerana semua siaran memang jelas dan tiada gangguan.(dah tiada bintik2 macam pasir tu)

Kepada siapa2 yang berminat untuk membuat antena ni bleh merujuk kat blog @ untuk yang jenis kembar bleh tengok bentuk antena saya, kalau berkenan la.












Untuk sudut entena tu saya tak pasti, untuk kawasan saya, saya test, 80 dajah yg paling baik, munkin kawasan lain berbeza,
( antena saya buat tu bleh laras sudut antena, saya set 80, pasang terus OK tampa perlu laras sudut antena)


Cadangan saya, (untuk memudahkan seting sudut dan tidak perlu buat pelaras sudut)

1 - Siapkan badan antena terlebih dahulu(termasuk tempat pasang kaki) dan sambung wayar (sehingga berfungsi) tampa memasang kaki dan membuat
pelarasan sudut.
2 - Tentukan arah kedudukan/Lokasi Stesen Pemancar dari rumah kita( Senarai Lokasi Stesen Pemancar ada kat blog & guna Google maps)
3 - sabungkan wayar antena kat TV, on TV, cari arah kedudukan pemancar dan sudut terbaik sehingga kesemua saluran tv dalam keadaan paling
jelas(walaupun masih kabur). ketika ini mungkin ada gambar di saluran tertentu kabur & berpasir kerana antena berada dalam rumah, cari sudut dan
arah yang terbaik untuk kesemua saluran, ( sandarkan antena pada kerusi@ dll) tetapkan arah dan ukur sudut antena.
4 - apabila mengetahui sudut, pasang kaki antena dan terus tetapkan sudut kekal. dan pasang antena kat luar rumah, dan pusing arah kearah pemancar
5 - Mintak2 jadi la ye


Sekian




Green, memang cun Double Bay Gray Hoverman nie cheers

Apa bahan yang guna untuk Elemen antenna tu?
Back to top Go down
View user profile
Chein



Posts: 20
Points: 34
Reputation: 0
Join date: 05/12/2010

PostSubject: Re: Contoh Antenna DIY Untuk Penerimaan Siaran Televisyen UHF   Fri Apr 08, 2011 12:34 am

azmi2u wrote:
as salam
saya berminat dengan rekaan saudara, tetapi bolehkah saudara memberi senarai barang yang perlu dibeli untuk menjadi seperti rekaan saudara tersebut.

Azmi, bahan yang penting adalah elemen pemantul, dan elemen antena. Yang lain tu tak kisah sangat.

Saya guna dawai keluli bergalvani sebagai elemen antenna, sesetengah kedai hardware ada jual (tak semua) .

Ada setengah orang guna dawai penyangkut baju Smile tapi saya sendiri tak pernah cuba.

Yang rekaan Green diatas tu pulak nampak macam guna rod aluminum sebagai elemen antenna, tapi tak berapa jelas. Mungkin Green boleh jelaskan.
Back to top Go down
View user profile
Green



Posts: 7
Points: 11
Reputation: 0
Join date: 25/03/2011

PostSubject: Re: Contoh Antenna DIY Untuk Penerimaan Siaran Televisyen UHF   Sun Apr 10, 2011 6:06 pm

Chein wrote:
azmi2u wrote:
as salam
saya berminat dengan rekaan saudara, tetapi bolehkah saudara memberi senarai barang yang perlu dibeli untuk menjadi seperti rekaan saudara tersebut.

Azmi, bahan yang penting adalah elemen pemantul, dan elemen antena. Yang lain tu tak kisah sangat.

Saya guna dawai keluli bergalvani sebagai elemen antenna, sesetengah kedai hardware ada jual (tak semua) .

Ada setengah orang guna dawai penyangkut baju Smile tapi saya sendiri tak pernah cuba.

Yang rekaan Green diatas tu pulak nampak macam guna rod aluminum sebagai elemen antenna, tapi tak berapa jelas. Mungkin Green boleh jelaskan.

Salam @azmi2u/@Chein

Sory, lama x masuk sini,

apa yang @Chein tu btul "keluli bergalvani sebagai elemen antenna", saya pun guna keluli bergalvani/dawai mata punai untuk elemen pemantul, saya rasa lagi halus lubang lagi baik, macam dawai keluli bergalvani pada rekaan @Chein.

untuk elemen entena saya guna dawai bergalvani(untuk mengelakkan karat), dawai tu biasa digunakan pada pagar sekolah sebagai penyokong (pada pagar dawai yg petak2 tu ada 2@3 line dawai lurus yang menyokongnya). saya rasa kalau rod aluminum sebagai elemen antenna lagi baik.


Untuk kerangka saya guna PVC paip je dan rivet sebagai pelekat, (kalau bleh cuba igiminasi skit untuk guna soket T pvc untuk rekabentuk body antena)
(ps: rekaan saya tu nampak sedikit susah dan seserabut kerana saya menggunakan bahan yang dah sedia ada kat rumah saya, langsung x beli ape-ape, hehehe)

Biasanya bahan diatas tu, mudah didapati dimana hadware.
Nanti, ada masa saya postkan rekabentuk dan bahan yg paling senang untuk buat antena ni (senang, bagi saya laa , orang lain x ????, hehehe )
Back to top Go down
View user profile
zaidi_jb



Posts: 1
Points: 1
Reputation: 0
Join date: 31/03/2012

PostSubject: Re: Contoh Antenna DIY Untuk Penerimaan Siaran Televisyen UHF   Sat Mar 31, 2012 6:59 pm

Assalam,

Kalau saya nak beli antena dah siap boleh tak? Saya tak tahu nak buatlah. Korang pasang, saya bank in duit, korang letak pos laju ker.
Back to top Go down
View user profile
 

Contoh Antenna DIY Untuk Penerimaan Siaran Televisyen UHF

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Rekacipta.net ::  :: -