Forum rekacipta, inovasi, eksperimentasi dan hasilan DIY komuniti akar umbi di Malaysia.
 
HomeLaman UtamaSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Windows Film Dan Sel PV

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Lanosz



Posts : 4
Points : 8
Reputation : 0
Join date : 20/12/2010
Age : 35

PostSubject: Windows Film Dan Sel PV   Mon Dec 20, 2010 1:05 am

Window / Solar film yang digunakan untuk tint cermin kereta, tingkap rumah etc.

Sedang cari film yang memaksimumkan penembusan cahaya matahari (untuk generate elektrik dari sel PV) tetapi pada masa yang sama dapat memantulkan haba agar permukaan sel solar tidak panas.

Wujud ke Window / Solar film yang boleh buat bende tu? Adakah ia akan memberi kemerosotan signifikan kepada prestasi janaan elektrik sel PV tu? Suspect

Any idea?
Back to top Go down
View user profile
Chein



Posts : 20
Points : 34
Reputation : 0
Join date : 05/12/2010

PostSubject: Re: Windows Film Dan Sel PV   Mon Dec 20, 2010 8:09 pm

Sorry jawapan dalam bahase rojak Smile

Kalau tak salah, nak tingkatkan kecekapan sel PV tu dengan merendahkan suhu operasi?

Sebenarnya bergantung jugak kepada jenis sel PV yang digunakan. Ada byk jenis sel PV (mono crystalline / poly crystaline etc) yang jana elektrik secara dominan menggunakan komponen cahaya berbeza (dari visible light spectrum). Cth ada jenis PV yang generate elektrik secara dominan guna komponen cahaya biru dsb. Haba pulak daripada infrared spectrum.

Wujud atau tidak film yang boleh deflect 100% infrared spectrum dan bagi 100% visible light tembus, rasanya takde filem mcm tu, (saya mungkin silap..)

Tapi memang ada film dalam market yang "mendakwa" boleh hasil pantulan haba dan penembusan cahaya tinggi (tapi bukan 100%), tapi terpaksa eksperimen dulu baru tahu...

Kongsi hasil eksperimen kat sini kalau dah cuba Smile


Last edited by Chein on Sun Jan 16, 2011 1:43 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Lanosz



Posts : 4
Points : 8
Reputation : 0
Join date : 20/12/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Windows Film Dan Sel PV   Fri Dec 31, 2010 11:02 am

Yup, kalau boleh nak cuba supaya PV sel tu sejuk semasa operasi, ada idea kat mana nak beli film mcm tu, at least boleh eksperimen Smile
Back to top Go down
View user profile
Chein



Posts : 20
Points : 34
Reputation : 0
Join date : 05/12/2010

PostSubject: Re: Windows Film Dan Sel PV   Fri Dec 31, 2010 11:16 am

Lanosz wrote:
Yup, kalau boleh nak cuba supaya PV sel tu sejuk semasa operasi, ada idea kat mana nak beli film mcm tu, at least boleh eksperimen Smile

Cuba yang ni, company ni kat Puchong Selangor

Link:
AV16 - ACTIVE DELUXE 65 (Clear High Heat Rejection)

Berdasarkan data yang diberikan:

Visible Light Transmission 65%
Ultraviolet (UV) Rejection > 99%
Infrared Ray Rejected 90%

Masalahnya walaupun heat rejection tinggi, visible light yang dapat tembus cuma 65% jer Sad
Back to top Go down
View user profile
Lanosz



Posts : 4
Points : 8
Reputation : 0
Join date : 20/12/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Windows Film Dan Sel PV   Sun Jan 16, 2011 1:28 am

Macam menarik nie, tmasih bro!

Cuma part visible light transmission tu agak rendah ler jugak kan..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Windows Film Dan Sel PV   

Back to top Go down
 
Windows Film Dan Sel PV
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Rekacipta.net :: Projek dan Rekaan :: Soal Jawab Teknikal-
Jump to: