Forum rekacipta, inovasi, eksperimentasi dan hasilan DIY komuniti akar umbi di Malaysia.
 
HomeLaman UtamaSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Sangkar kucing automatik?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
arini



Posts : 1
Points : 3
Reputation : 0
Join date : 21/12/2010

PostSubject: Sangkar kucing automatik?   Tue Dec 21, 2010 2:17 pm

Setiap kali nk pg cuti kucing kat rumah nie kena hantar pet hotel Crying or Very sad

Best jugak kalau ader sangkar kucing kat rumah yang boleh topup makan, minum, pasir cat litter secara automatik.. at least tahan untuk 2-3 hari pun ok..

Ade webcam skali untuk monitor kucing bila rindu hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Chein



Posts : 20
Points : 34
Reputation : 0
Join date : 05/12/2010

PostSubject: Re: Sangkar kucing automatik?   Thu Dec 30, 2010 12:09 am

Idea yang menarik! Smile

Nak topup makan, minum, pasir tu agak straightforward... byk litar yang boleh dirujuk dan diubahsuai. Tapi perlu ada bateri simpanan (backup) yang besar untuk beberapa hari, yang dicas dari sumber elektrik rumah. Sekurang-kurangnya kucing tu tak kebulur kalau bekalan elektrik terputus Smile

Untuk monitor kucing tu agak rumit sikit, kalau nak pakai webcam, perlu dihubungkan kepada sebuah komputer yang mempunyai talian internet.

Mungkin lebih sesuai menggunakan 3G video call module http://www.poputek.com/kp-Video-Call-3G-Module-15309.html (skrin dan camera berasingan) , atau menggunakan 3G phone yang dileraikan. 3G module/phone dapat beroperasi menggunakan bekalan kuasa dari bateri dengan lebih lama berbanding komputer jika bekalan elektrik terputus.

Back to top Go down
View user profile
 
Sangkar kucing automatik?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Rekacipta.net :: Projek dan Rekaan :: Idea-
Jump to: